Olympisch kampioen Harting naar Gouden Spike

Met Robert Harting komt een van de grootste namen uit de mondiale atletiek naar Leiden. De 31-jarige discuswerper is drievoudig wereldkampioen en de huidige Europees en Olympisch kampioen. In Londen won hij Olympisch goud met een afstand van 68.27 meter. Een jaar later voegde hij daar in Moskou zijn derde wereldtitel aan toe met een worp van 69.11 meter. Op grote toernooien is de 31-jarige Duitser altijd op zijn best. En zodra hij weer een titel toevoegt aan zijn rijke palmares dan viert hij dat steevast door zijn shirt voor het oog van de camera’s in stukken te scheuren. Het persoonlijk record van Harting staat op een indrukwekkende 70 meter en 31 centimeter.

110830-091Harting’s grote doel dit jaar is het prolongeren van zijn Olympische titel. In de voorbereiding op Rio kreeg de Berlijnse werper echter te kampen met blessures aan een knie en een borstspier. Hij stelt daardoor zijn rentree uit tot de Diamond League wedstrijd in Rome op 2 juni. In het plan om wedstrijdritme op te doen past deelname aan de Gouden Spike op 11 juni uitstekend. In Leiden ontmoet hij onder meer Erik Cadee die op zoek is naar de limiet voor Rio. Die staat voor Nederlandse werpers op exact 65 meter. Een andere sterke deelnemer in Leiden is de Zuid-Afrikaan Victor Hogan. Die wierp dit jaar al 67.62 meter. Dat is precies 40 cm verder dan het Gouden Spike record dat sinds 1989 op naam staan van Erik de Bruin.