Menu Sluiten

Melissa Boekelman voor haar derde Gouden Spike?

170617-pb-003Werpers hebben in het verleden vaak de Gouden Spike gewonnen. Erik de Bruin nam zesmaal de hoofdprijs mee naar huis. Tweemaal leverde Rutger Smith de beste prestatie van de dag, waarbij de kogelstoot van 21.62 in 2006 nog altijd het Nederlands record is.

Na 2010 verdiende Melissa Boekelman vorig jaar voor de tweede keer de Gouden Spike door de kogel 18.18 meter ver te stoten. Volgende week doet ze een gooi naar een derde ‘schoen’. In Oordegem bewees de finaliste van het WK in Londen afgelopen weekend dat de vorm er is met een afstand van 18.31 meter.

Het kogelstoten zit in Nederland bij de vrouwen sowieso flink in de lift. Met Jorinde van Klinken, Jessica Schilder en Benthe König had Nederland vorig jaar drie atletes in de finale van het Europees kampioenschap voor junioren. B-junioren Van Klinken veroverde daarin het zilver. Bij de Ter Specke Bokaal miste König op een paar centimeter de 16-meterlijn. Van Klinken heeft haar persoonlijk record inmiddels op 17.05 meter staan en zal daarmee deze zomer opnieuw hoge ogen gooien op het wereldkampioenschap junioren in Finland.

Bij het discuswerpen laten de vrouwen momenteel ook mooie dingen zien. Eerder voldeed Corinne Nugter al aan de EK-limiet met een worp van 60.02 meter. Afgelopend weekend voegde Jorinde van Klinken zich bij het team voor Berlijn met een forse persoonlijk record. In het Duitse Halle wierp ze met 59.02 bijna 5 meter verder dan haar oude PR. Met 53.02 voldeed Enid Duut ook al aan de limiet voor het WK junioren. Dit drietal zal in Leiden aantreden in de discusring.