Menu Sluiten

Topveld op de 10000 meters

De traditie van sterke 10000 meter wedstrijden tijdens de Gouden Spike wordt ook dit jaar voortgezet. Zowel bij de mannen als de vrouwen heeft de complete Nederlandse top zich gemeld voor de nationale titel die voor de vierde keer in Leiden op het spel staat. Hoewel hij zijn debuut maakt op de 10000 meter is Mike Foppen toch favoriet voor het NK-goud gezien de evenaring van het Nederlands record op de 5000 meter in Monaco. Foppen mikt op een tijd onder de 28 minuten, maar krijgt voor de titelstrijd ook te maken met Frank Futselaar en Stan Niesten in topvorm. Zij stonden in Utrecht ook op het podium bij de 5000 meter en scherpten hun persoonlijke records aan. De top-9 van de 5000 meter in Utrecht staat in Leiden aan de start, maar er is ook sterke inbreng uit het buitenland. Meest in het oog springende naam is die van Nicolas Kipkorir Kimeli. Deze Keniaan werd tweede in de wereldrecordrace op de 5000 meter in Monaco in een toptijd van 12.51.78.

Helaas heeft Leidse favoriet Noah Schutte zich af moeten melden. Na een succesvolle trainingsstage kreeg hij kort voor zijn eerste wedstrijd last van zijn voet waardoor hij de NK’s in Utrecht en Leiden aan zijn neus voorbij ziet gaan. Met Bjorn Koreman staat er toch een atleet van Leiden Atletiek aan de start. Nog meer Leidse inbreng: het Nederlands record op de 10000 meter is nog altijd in handen van Kamiel Maase met 27.26.29. Kamiel geeft zaterdagavond commentaar tijdens de 10000 meters op de livestream.

Bij de vrouwen staat het complete NK-podium van vorig jaar ook weer aan het start. Jasmijn Lau, Bo Ummels en Diane van Es zijn ook nu weer de voornaamste kandidaten voor de medailles. Van Es zal gezien haar forse progressie op de 5000 meter dit jaar (goud op het NK en een persoonlijk record van 15.26.42) met titelambities aan de start staan. Marathonloopsters Bo Ummels en Andrea Deelstra zullen het haar lastig willen maken. De Belgische Hanne Verbruggen kan zich daar – uiteraard buiten mededinging voor het NK – tussen willen nestelen.